Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Evropský šampionát nebyl podle Šmídové regulérním závodem
 
      22. června - Za neregulérní označila Lenka Šmídová, stejně jako většina závodnic, uplynulý evropský šampionát dvouposádkové olympijské třídy 470. Soutěži na Balatonu nepřál vítr, skoro vůbec nefoukalo a organizátoři zvolili "podivný" systém.

 
Šmídová v posádce s Američankou Elizabeth Kratzigovou skončily celkově jedenácté a deváté v hodnocení ME. "Výsledkově to z pohledu, že skoro vůbec nefoukalo, nebylo špatné, ale byl to neregulérní závod a na tom se shodli všichni," řekla Šmídová.

Posádky absolvovaly jen polovinu z plánovaných rozjížděk. Síla větru dosahovala maximálně pěti uzlů, něco málo přes devět kilometrů za hodinu. "V tomhle větru by většina lodních tříd na vodu ani nevyjela. Na Balatonu nefouká a zase to nezklamalo," řekla stříbrná olympijská medailistka z Atén v jednoposádkové třídě Evropa.

Díky bezvětří se hodně debatovalo a závodnice si notovaly, že něco podobného už nechtějí nikdy opakovat. "Bylo to jako pěst na oko - špatný výběr lokality a podivný systém," zmínila se Šmídová o jiném formátu závodu, než bývá na Světových pohárech či jiných akcích.

Zatímco jinde se závodnice po části závodu rozdělí na zlatou, stříbrnou až bronzovou skupinu, tentokrát jezdily celou soutěž ve stejných skupinách. "To je na hlavu. Proti některým jsme nezávodily a přitom je porazily nebo s nimi prohrály," divila se Šmídová.
Přesto měly s Kratzigovou nakonec určitý dobrý pocit. Zjistily, že mohou jezdit se špičkou v extrémně slabém větru. "Jsme konkurence schopné, i když moje kosatnice se za celý závod nedostala na trapéz a seděla na dně lodi," řekla Šmídová.

V sezoně se Šmídové poměrně daří. Třikrát skončily s Kratzigovou šesté ve Světovém poháru a deváté dojely na Světových hrách. V žebříčku ISAF třídy 470 se od začátku roku posunuly o 33 míst na 11. pozici. "Jsem spokojená, ale myslela jsem si, že to půjde rychleji," řekla Šmídová a věří, že v příštím vydání už budou v desítce.
V červenci Šmídová využije pozvání Francouzů na trénink a absolvuje jejich národní šampionát. "Jezdí se společně s muži. Jejich posádky obsadily na mistrovství Evropy stupně vítězů, takže to pro nás bude výborné a šance se něco nového naučit," uvedla Šmídová.
Pak zamíří na měsíční tréninkový kemp s předolympijskou regatou do přístavu v Pching-tao, dějiště závodů na OH v Pekingu 2008. "Bude zajímavé se tam porozhlídnout. Má tam málo foukat, ale po Maďarsku si říkám, že nemůže být nic horšího," řekla Šmídová. Sezona vyvrcholí začátkem září na mistrovství světa v čínském Ž'-čio.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>