Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Závod Les Sables ? Azory ? Les Sables ? odstartováno!
 
      1. srpna - Z původních 72 závodních lodí přihlášených ke startu dálkového závodu osamělých mořeplavců ve třídě Mini 6,50 odstartovalo nakonec v neděli za silného deště a slabého větru jen 69 závodníků, když tři museli na poslední chvíli z různých důvodů od svého záměru odstoupit.

 
Trasa první etapy závodu na Azory a zpět měří přes 1200Nm!

na moleStart prvního ročníku závodu proběhl přes nepřízeň počasí za obrovského zájmu jachtařské veřejnosti. Jachting má ve Francii patřičný zvuk, a tak kanál, kterým závodníci vyjížděli na vlečných lanech malých člunů pořadatelů na moře, byl doslova obsypán přihlížejícími fanoušky. Z reproduktorů na vyzdobených nábřežích se dozvídali z komentáře ředitele závodu vše o právě projíždějících závodnících. Na startovní lodi byla přítomna Isabelle Autissiere, kmotra závodu, která měla čestný úkol ?jeden z nejtěžších závodů v této třídě odstartovat.

interierJakkoliv se nevyplnila předpověď počasí, která předvídala na start nepříznivý vítr o síle přes 20 uzlů, závodníci se vydávali na start s očekáváním tvrdých podmínek, které byly meteorology předvídány do jedné z nejobávanějších jachtařských oblastí na světě ? Biskajského zálivu již na druhý den závodu po poledni. Meteorologové varovali před protivětrem okolo 30 uzlů se silným vlnobitím z různých směrů. David Křížek (Atlantik FT) s Danem Vodičkou (CK Fischer) se při vymýšlení postartovní taktiky nakonec museli spoléhat na dvoudenní předpověď větru, kterou jim nezištně poskytli Slovinci, kteří měli na místě tým zkušených profesionálů.

záchranný ostrůvek pod kokpitemOba naši závodníci v sobotu před startem naposledy důkladně kontrolovali lodě a jejich výbavu, doplňovali zásoby jídla a vody a spekulovali s jejich rozmístěním v lodi. Plavba na Azory má podle očekávání pořadatelů uváděných v oficiálních materiálech závodu trvat cca 4-6 dnů, což se jeví jako krajně optimistické. David s Danem byli před startem v dobré pohodě a nezaskočilo je ani to, že oproti původním slibům pořadatelů se museli rozloučit s představou svých laptopů na Azorách. Zatímco tedy odevzdané mobily poplují na doprovodné lodi za závodním polem, s počítači se závodníci setkají až opět v Les Sables d´Olonne. Nervozita a napětí vládla celým přístavem jachtařského klubu a s blížícím se startem v neděli dopoledne vrcholila. Na mole se mísili závodníci, doprovodné týmy, pořadatelé, novináři a veřejnost, kteří nedali závodníkům ani chvíli oddechu. Televizní štáby s dotěrnými otázkami, poslední rady, konzultace s kolegy, pokyny organizátorů, loučení, zkouška spojení, rozhovory pro tisk, pózy pro fotografy, nastrojit loď? Nechtěl bych to zažít na vlastní kůži. Směsice pocitů a povinností, očekávání tvrdého počasí a odhodlání být nejrychlejší, to vše velmi účinně nahlodávalo psychiku závodníků.

vařičPřesně ve 13,10 bylo konečně odstartováno. Těsně před startovním výstřelem přišel hustý déšť, který pozorovatelům zakryl závodní pole a bohužel zklamal mnoho fotografů a kameramanů. David předvedl zase jednou perfektní start a první bóji točil v první desítce. Po otočení druhé bóje se závodníci vydali vstříc moři s cílem co nejrychleji proplout obávaným Biskajským zálivem a dosáhnout mysu Finistere na španělském pobřeží. Tam by se měly podle očekávání podmínky již příznivě změnit a doprovázet pole až do Horty.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>