Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Regata v olympijských vodách nejvíce vyšla britským jachtařům
 
      1. září - Čching-tao Britským jachtařům se nejvíce vydařila první regata v budoucím olympijském zálivu Fu-šan, která dnes vyvrcholila v čínském Čching-tao. Na vlnách, kde se budou za dva roky rozdávat medaile na hrách v Pekingu, Britové čtyřikrát vyhráli.

 
Lenka Šmídová, jediná česká jachtařka, která se prvního testovacího závodu v Čching-tao zúčastnila, obsadila spolu s kosatnicí Elizabeth Kratzigovou 20. místo. Závod třídy 470 vyhrály bronzové medailistky z Atén Therese Torgerssonová a Vendela Zachrissonová ze Švédska.

Pozici světové jedničky potvrdil v třídě Laser Paul Goodison, i když o svém prvenství rozhodl až ve finále. "Je skvělé vyhrát na místě, kde půjde o olympijské medaile. Z psychologického hlediska to snad může pomoci, je to dobré znamení," citoval Brita server sailing.org
Nejpřesvědčivěji ze všech olympijských tříd triumfoval Brit Ben Ainslie na Finnu, který vyhrál osm ze třinácti rozjížděk. Zlato pro Británii získali ještě Chris Draper a Simon Hiscocks ve třídě 49er a Nick Rogers s Joem Glanfieldem v mužských "čtyřistasedmdesátkách".
Podle organizátorů za deset dnů závodu bylo prodáno 40 tisíc vstupenek a finálový den sledovalo z břehu osm tisíc lidí. Těm udělal radost Čen-nan Fang, který vyhrál na windsurfingu třídu RS:X.

Výsledky:

Laser: 1. Goodison (Brit.) 81 b., 2. Le Fevre (Niz.) 92, 3. Murdoch (N. Zél.) 97.
Laser Radial: 1. Raileyová (USA) 54, 2. Alehová (N.Zél.) 71, 3. Clarková (Brit.) 92.
470 muži: 1. Rogers, Glanfield (Brit.) 64, 2. Daeyoung, Sungahn (Korea) 89, 3. Asher, Willis (Brit.) 93.
470 ženy: 1. Torgerssonová, Zachrissonová (Švéd.) 79, 2. Petitjeanová, Dourouxová (Fr.) 84, 3. Rothweilerová, Kussatzová (Brit.) 86, ...20. Šmídová, Kratzigová (ČR) 225.
Finn: 1. Ainslie (Brit.) 12, 2. Papathanasiu (Řec.) 40, 3. Hogh-Christensen (Dán.) 49.
Windsurfing RS:X: 1. Čen-nan Fang 57, 2. Che Feng (oba Čína) 62, 3. Čchan King Jin (Hongkong) 63.
49er: 1. Draper, Hiscocks (Brit.) 45, 2. Dyen, Rocherieux (Fr.) 54, 3. Luka, Leončuk (Ukr.) 67.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>