Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Kanoista Doktor získal na MS dvanáctou medaili v kariéře
 
      Sedmadvacetiletý singlkanoista Martin Doktor vybojoval na mistrovství světa v polské Poznani stříbrnou medaili na kilometrové trati. Dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty tak má ve sbírce již dvanáct cenných kovů z MS - v roce 1997 se stal v Kanadě světovým šampiónem na půlkilometrové trati, o rok později kraloval v Maďarsku dvoustovce, sedmkrát byl vicemistrem světa a ve dvou případech získal bronz.

 
Na předloňském MS v Miláně vybojoval Doktor hned tři medaile - na kilometru se musel spokojit s třetí příčkou, ale na 200 a 500 m přidal dva stříbrné kovy. Na obou tratích byl Doktorovým pokořitelem trojnásobný mistr světa Maxim Opalev, za nímž sezemický kanoista zaostal o pouhé setiny sekundy. Závodník, k jehož image neodmyslitelně patří šátek na hlavě, se však může pochlubit i dalšími triumfy. V roce 1997 se stal v Plovdivu mistrem Evropy na pětistovce, o dva roky později si v Záhřebu připsal tři stříbrné medaile a loni se na poznaňském kanálu dočkal opět evropského titulu (na 1000 metrů).
Po polském úspěchu však přišlo rozčarování na olympiádě v Sydney, kde Doktor dojel dvakrát až na osmé příčce. V letošní sezóně získal račický občan, jenž absolvuje každoroční přípravu v Jihoafrické republice, jedinou cennou medaili - na ME v Miláně si dojel pro bronz na kilometrové trati. Doktor si pak zvykal na nový, užší model lodi Plastex a v sobotu s ním vybojoval další druhé místo na světovém šampionátu; dnes dojel na kratších tratích dvakrát čtvrtý. V loďce Doktor seděl již ve svých čtyřech letech - nejdříve sedlal kajak, později pak kanoi. Cestu za slávou načal v roce 1991 jako vítěz Světového poháru juniorů. Mezi dospělými startoval poprvé o dva roky později na mistrovství světa v Kodani a jako nejmladší účastník finále obsadil páté místo na kilometrové trati.
Při jeho dalším startu na světovém šampionátu v Mexiku 1994 jej dělily od bronzové medaile jen dva centimetry. Na první stupně vítězů si počkal do roku 1995 na mistrovství světa v německém Duisburgu. Na 500 metrech i na dvojnásobné trati skončil druhý a s velkými nadějemi se začal připravovat na olympiádu v Atlantě. Tvrdá příprava se mu vyplatila - získal dvě zlaté medaile a navázal na úspěch Josefa Holečka, který triumfoval na OH v Helsinkách 1952. V Čechách se sympatický kanoista stal rázem hvězdou. Za rok 1996 byl vyhlášen nejlepším sportovcem České republiky a obdržel Cenu Gutha-Jarkovského, nejvyšší české olympijské vyznamenání. Doktorovou zásluhou vystoupila rychlostní kanoistika ze stínu úspěšnějšího vodního slalomu. Vedle sportování Doktor rád poslouchá rockovou hudbu, sbírá plechovky od piva a pečuje o dvojici teriérů Jerryho a Lucky. Studuje pražskou FTVS a i při volbě tématu diplomové práce zůstal u rychlostní kanoistiky. Sport jej dosud živí, v Pardubicích má však i dva obchody se sportovním zbožím. Loni v listopadu o něm vyšla kniha "Příběh poraženého šampióna". Martin Doktor se narodil 21. května 1974 v Poličce. Pevné rodinné zázemí má v mamince Zuzaně, bývalé kajakářce, o trénink se stará jeho otec Josef. Stříbrný medailista z Poznaně se loni v říjnu oženil s finalistkou soutěže Miss aerobik Katkou Svobodovou a letos v říjnu spolu očekávají narození "malého Doktora".

ČTK - jakékoliv další šíření informací ze zdrojů ČTK je zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>