Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Olomouc chce vybudovat umělou slalomovou dráhu pro vodní sporty
 
      Umělou slalomovou dráhu, na které by v budoucnu trénovali profesionální vodáci i amatéři či rodiny s dětmi, hodlá v budoucnosti postavit na Mlýnském potoce olomoucký magistrát.

 
Vedení města doufá, že unikátní vodní kanál nedaleko památkového centra přitáhne do města také turisty a posílí tím cestovní ruch. Novinářům to dnes řekl primátor olomouce Martin Tesařík (ČSSD)."Umělá dráha pro vodní slalom by měla stát nedaleko sokolovny vedle olomoucké tržnice. Počítáme s tím, že na dráze by mohli jezdit také rekreanti nebo turisté, neboť v její těsné blízkosti je městská památková zóna," podotkl primátor. Dodal, že město zaplatí zatím pouze za studii tohoto projektu 100.000 korun. Podle jeho náměstka Miroslava Piláta (US) se náklady kanálu zatím odhadnout nedají; cena podobných staveb se však podle něj pohybuje kolem 25 miliónů korun. Na Moravě je podle údajů oddílu kanoistiky SK UP Olomouc minimálně 500 organizovaných vodáků či 100 organizovaných raftařů.
Za nejbližším podobným zařízením, na kterém si mohou lidé vyzkoušet například sjezd nebo slalom na divoké vodě, jezdí nyní sportovci až do Prahy-Tróje nebo na Slovensko do Liptovského Mikuláše. Kanoistický oddíl předpokládá, že na dráze by mohli cvičit také záchranáři. Olomoucký oddíl kanoistiky navštěvuje 80 dětí, které trénuje pět reprezentačních trenérů. V oddíle zároveň působí 10 aktivních seniorských reprezentantů. V prosinci letošního roku bude město hostit za přítomnosti špiček vodního sportu první vyhlášení osobnosti Kanoista roku.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>