Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
SeaHelp informuje - podle statistiky hrozí skipperům zanedbatelné riziko nákazy Covidem 19
 
      Můžeme se vydat na loď do Chorvatska bez rizika nákazy Covidem 19 i přes vydaná varování (pozn. autora: své občany varovaly v minulých dnech Rakousko a Německo) některými státy?

 
Takovou otázku si jistě klade v současnosti nejeden skipper. SeaHelp proto nahlédl zblízka tvrdá data zveřejňovaná známou německou institucí "Robert-Koch-Institut", jejíž data slouží i pro rozhodování politiků.

Riziko nákazy Covidem 19 je v Chorvatsku 0,03%
Podle dostupných údajů od chorvatské turistické centrály v Chorvatsku pobývalo v minulých týdnech na 1,3 milionu německých turistů. Z tohoto počtu se podle Robert-Koch-Institutu infikovalo celkem 786 osob. Pro další výpočet SeaHelp z tohoto množství cca 50% turistů považuje za osoby, které se nakazily v souvislosti s účastí na známých hromadných party. Takto se dostáváme k číslu 393 turistů, kteří se nakazili jinou cestou a to reprezentuje právě 0,03% z nakažených. Jinými slovy z každých 10000 dovolenkářů se nakazí 3 osoby.
Riziko dále klesá díky turistům, kteří po vydání varování odjeli
Tento výpočet platil ovšem pro období plné sezóny. V tuto chvíli, kdy díky vydaným varováním většina turistů odjela ze země a v zemi opět začala platit přísnější pravidla ohledně hygieny, se riziko nákazy znatelně snížilo. To platí zejména, vyhne-li se turista infekčním hotspotům v regionech Šibenik a Split.

Posezónní období láká na prázdné maríny a pláže

V turistických oblastech se v současné době nalézá jen minimální množství dovolenkářů., kteří se nenechali médii znervóznit a na dovolenou k moři podle plánu odjeli. Oblíbená místa tedy oplývají klidem a opravdový turistický ruch je ten tam. Jeden turista to lakonicky okomentoval slovy: "tady je mnohem klidněji než kdekoli u nás v Rakousku". Pro jachtaře toto platí obzvlášť. Po vydání varování Seahelp zveřejnil článek s videem, kde 24. srpna uprostřed dne v prostoru před Zadarem nebyla v dohledu jediná loď.

Mezi jachtaři nebyla zatím žádná nákaza zjištěna

Při prvním kole dotazování u charterových společností a mezi členy SeaHelp se zatím nenašel žádný turista, který by uvedl, že se v rámci dovolené nakazil. Otázky na bezpečnost se samozřejmě v centrále SeaHelp množí, zejména s ohledem na médii vykreslovanou situaci. Rozhodnutí, zda jet či nejet nemůže však SeaHelp nikomu podsouvat, naopak, zvážit uvedená čísla a posoudit s tím spojené riziko je na rozhodnutí každého z nás.

Rakousko uvolnilo opatření na hranicích

Dobrá zpráva nakonec: pořádný rozruch na hranicích minulý víkend způsobilo opatření rakouské vlády o zpřísnění kontrol, které vyvolalo na hraničních přechodech ohromné zmatky a nepřiměřenou čekací dobu. Toto opatření však bylo odvoláno a nyní se kontroly provádějí pouze náhodně s tím, že mnoho skipperů nám hlásí, že nebyli na hranicích kontrolováni vůbec.

SeaHelp.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>