Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pozor při koupání v chorvatském moři
 
      Vousatý ohnivý červ ( Hermodice carunculata ), někdy nazývaný jen "ohnivý červ", byl dosud pozorován pouze v oblasti Středozemního moře v jižní Itálii a u Malty. Nyní se objevuje i na chorvatských plážích.

 
Hermodice ohnivá (Hermodice carunculata) je mořský mnohoštětinatec z čeledi Amphinomidae, jehož přirozenou oblastí výskytu jsou tropické oblasti Atlantského oceánu a Středozemní moře. Říká se, že červ má původ na pobřeží Antiguy, ostrova v Malých Antilách v Karibiku. Žije na všech tvrdých površích, jako jsou skalnatá pobřeží a korálové břehy, stejně jako mezi mořskou trávou a lze jej nalézt v mělké vodě i vodě kolem 30ti metrů hluboké.

Ohnivák, tzv. víceštětinový červ, vděčí za svůj název tomu, že se jeho štětiny při dotyku snadno odlamují a uvolňují jedovatý sekret. Pokud proniknou lidskou kůží, způsobí palčivou bolest, která může trvat několik dní. Vousatý ohnivý červ dosahuje délky maximálně 30 centimetrů. Tělo může mít přes 100 segmentů. Barva druhu se pohybuje od nazelenalé, nahnědlé až po načervenalou. Hranice segmentu jsou viditelné jako světlé pruhy. Ústa ohnivce vousatého je trénovaný škrabací orgán, který je opatřen ostrými a vyčnívajícími hřebeny.

Ohnivák se aktuálně objevuje i na chorvatských plážích:
Problém: dosud se vyskytoval pouze na jihoitalském pobřeží Středozemního moře, ale nyní se stále častěji objevuje na chorvatských plážích, uvádí blog kristijan-antic.com. Masožravec se pohybuje pomalu; k nejčastějšímu kontaktu člověka s červem dochází neopatrnou chůzí ve vodě. Po kontaktu by postižení měli odstranit štětiny pinzetou nebo lepicí páskou, pokud se objeví komplikace, je třeba vyhledat lékaře. Štětiny jsou tak jemné, že jsou často špatně vidět. Jed obsažený v ostnech může způsobit zánětlivé a alergické reakce. Podle Petera Schuppa, mořského biologa na univerzitě v Oldenburgu, se taková alergie "často projevuje také s jinými přírodními toxiny," uvádí tagesschau.de. Schupp: "Pokud jste alergičtí na včelí nebo vosí bodnutí nebo jste někdy reagovali na medúzy nebo korály, můžete být také náchylní k alergii na poranění červem a měli byste být obzvláště opatrní . "


sea-help.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>