Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Škody způsobené havárií tankeru Prestige vyšší než u Exxon Valdez
 
      Škody způsobené havárií tankeru Prestige s velkou pravděpodobností přesáhnou ty, které způsobil americký tanker Exxon Valdez. Uvádí se tu ve studii soukromé instituce Fondation Barrié de la Maza z Galicie na severovýchdoě Španělska.

 
Škody způsobené havárií tankeru Exxon Valdez v roce 1989 byly odhadnuty na 7,5 miliardy dolarů. Do toho je započtena i náhrada škody ve výši čtyř miliard dolarů, kterou vyměřil americký soud společnosti Exxon. Škody se týkají rozsahu znečištění, jeho koncentrace a také rybolovu v postiženém regionu, uvádí se v 600stránkové studii, na níž se podílelo na čtyřicet univerzit. Jen vyčištění pobřeží bude podle odhadů stát 2,47 miliardy eur (u amerického tankeru to byly dvě miliardy dolarů).

Topný olej z Prestige zasáhl celé atlantické pobřeží Španělska i západní břehy Francie. Topný olej, který unikl z Prestige, patří mezi produkty, které jsou vysoce odolné vůči mikrobům. Využití mikroorganismů schopných zlikvidovat tento těžký olej představuje rizika pro rybolov, který je hlavním ekonomickým zdrojem Galicie. Zpráva poukazuje na dopad na faunu a flóru: je pravděpodobné, že zahynulo na 250.000 ptáků. Kdyby se to potvrdilo, šlo by o největší úhyn ptactva, jaký byl kdy registrován v Evropě a který by se rovnal škodám způsobeným tankerem Exxon Valdez.

Autoři studie kritizují španělskou vládu, která tvrdila, že těžký olej ve vraku ztroskotaného tankeru Prestige v hloubce moře ztuhne tlakem vody a chladem. Španělská vláda rozhodla odtáhnout tanker co nejdále na moře, možnost dopravit tanker do některého přístavu byla vyloučena z politických a sociálních důvodů. Liberijský tanker Prestige se rozlomil na dvě části a potopil se 270 kilometrů od severošpanělského pobřeží. Předtím z něho již vyteklo přes 20.000 tun topného oleje. Z jeho vraku v moři denně uniká podle odhadů 700 kilogramů až jedna tuna suroviny. Tanker přepravoval celkem 77.000 tun topného oleje. Podle madridského deníku El País bylo již u břehů severozápadního Španělska odstraněno přes 78.000 tun nečistot, z toho 51.235 tun v Galicii.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>