Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Na dně řeky sv. Vavřince je možné zkoumat nový vrak lodi
 
      Milovníci potápění nyní mohou zkoumat nový vrak lodi na dně řeky sv. Vavřince. Právě zde byla totiž koncem července u města Sainte-Luce-sur-Mer potopena kanadská válečná loď Nipigon, a to jen pro radost potápěčů.

 
Myšlenka úmyslně potápět plavidla s cílem vytvářet umělé útesy je stará přes tisíc let. Tehdy Číňané potápěli lodě naplněné obilím, aby přilákali ryby, které lovili. Dnes, ať už v Kanadě, USA nebo Evropě, se tato praxe provádí z rekreačních důvodů, čistě pro radost z potápění. "Je to hřiště pro potápěče," vysvětluje předseda quebecké společnosti SRAEQ Jean-Pierre Bouillon, který navrhl změnit Nipigon ve vrak. Autoři projektu dostali zelenou až po mnohých studií o dopadech tohoto kroku na životní prostředí. Nakonec museli ještě uzavřít dohodu s úřady: výměnou za obsazení 800 krychlových metrů na dně řeky vrakem lodi souhlasili s tím, že vyčistí jednu nedalekou pláž. "Poté, co jsme odstranili z lodi vše, co mohlo znečišťovat, pořezat nebo zachytit, jsme udělali 70 otvorů na různých místech plavidla, aby potápěči mohli bezpečně lézt dovnitř a ven," říká Jean-Pierre Bouillon.

Tři bóje spojené s lodí kabelem umožňují potápěči se dostat k vraku, který leží v hloubce 12 metrů. "Je tam proud, viditelnost je snížená, nejedná se o potápění pro začátečníky," poznamenává instruktor z místní potápěčské školy Alain Saint-Marseille. "Je to stokrát lepší, než ostatní vraky, které jsem navštívil. Nipigon je nepoškozený, stabilní a rovný. Jedna jeho strana je navíc skryta před proudem," upřesnil instruktor. Nipigon se nachází několik kilometrů od slavného vraku lodi Empress of Ireland, která začátkem 20. století zajišťovala spojení mezi Kanadou a Británií. Empress of Ireland se 29. května 1914 srazil s norskou nákladní lodí Storstad a za 14 minut se potopil. Tisícovka z 1477 lidí na palubě utonula. Vrak leží v hloubce 45 metrů a stále přitahuje mnohé potápěče. Měsíc po potopení se společnosti Canadian Pacific, která loď vlastnila, podařilo za cenu života jednoho potápěče a vyhození části vraku do povětří vytáhnout na hladinu několik těl, 318 pytlů s poštou a 252 stříbrných cihel. Potápěči již dnes nesmějí z vraku nic vynášet. Přes tento zákaz se k vraku vydávají ročně stovky potápěčů. Návštěva Empress of Ireland přitom není bez nebezpečí. Je zde silný proud a snížená viditelnost. Dosud zde přišlo o život šest lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>