Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Odvolán velitel Severní flotily kvůli havárii ponorky K-159
 
      Ruský prezident Vladimir Putin "dočasně" odvolal velitele Severní flotily admirála Gennadije Sučkova kvůli havárii vyřazené jaderné ponorky K-159, která se potopila na konci srpna v Barentsově moři. Při neštěstí zemřelo devět osob.

 
Informovala o tom včera bez dalších podrobností tisková služba Kremlu. Úřadujícím velitelem Severní flotily byl jmenován viceadmirál Sergej Simoněnko. Sučkov ve funkci nahradil admirála Vjačeslava Popova, který byl odvolán po potopení jaderné ponorky Kursk se 118 námořníky na palubě. "Severní flotila udělala stejnou chybu jako v roce 2000," řekl velitel ruského vojenského námořnictva admirál Vladimir Kurojedov. Sučkov byl podle jeho slov propuštěn kvůli porušení bezpečnostních pravidel, která vedla k potopení ponorky. Kurojedov uvedl, že velitelé dali povolení k přepravě ponorky do doku i přes špatné předpovědi počasí. Vlečná loď se též pohybovala rychleji, než povolují oficiální instrukce.

"Této tragédii mohlo být zamezeno, pokud by každý - od kapitána až po velitele flotily - dodržoval instrukce," řekl Kurojedov. I poté, co bouře způsobila, že se ponorka odtrhla od pontonů a nahnula se ke své zádi, Sučkov a další velitelé Severní Flotily, kteří byli okamžitě o situaci informováni, nedali pokyn k evakuaci posádky z ponorky, která se potopila o hodinu a půl později, řekl Kurojedov. Když se ponorka náhle odtrhla i od zbývajících pontonů, potopila se tak rychle, že posádka neměla žádnou šanci dostat se ven, neboť ledová voda proudila do ponorky otevřeným poklopem. Ruská prokuratura již dříve vznesla obvinění proti kapitánovi lodi, která 40 let starou ponorku táhla, kvůli porušení navigačních pravidel. Ruští představitelé uvedli, že úroveň radiace na místě potopení ponorky poblíž vstupu do zátoky Kola zůstává normální. Avšak ochránci životního prostředí varovali, že z jaderných reaktorů by mohla unikat smrtící radiace, což by představovalo ohromné riziko kontaminace oblasti, která se nachází uprostřed často využívaných námořních tras a míst bohatých na ryby.

Kurojedov prohlásil, že ponorka nepředstavuje žádné bezprostřední riziko, avšak zároveň dodal, že vždy bude existovat nebezpečí, že radiace vzroste. Je proto podle něj nutné ponorku vyzvednout ze dna moře. Ruské námořnictvo plánuje, že tuto operaci provede v srpnu příštího roku.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>