Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Filmaři mapují ve vodách u Normandie vraky z vylodění Spojenců
 
      NEW YORK/PAŘÍŽ - Za pomoci velmi citlivých sonarů a podmořských robotů mapuje americko-britský televizní tým ve vodách u pobřeží Normandie vraky lodí a dalších zbraní, které leží na dně moře od vylodění Spojenců v červnu 1944. Agentura AFP informuje, že půjde o první snímky mořského dna u pláží Normandie, které je pokryto "zbytky" vůbec největší námořní armády v dějinách.

 
Expedice s názvem Neptune 2K, v jejímž rámci začali filmaři natáčet u normandských pláží Omaha a Utah, začala 21. května. Dosud se jim podařilo lokalizovat zbytky 15 obrněných vozů, z nichž natočili čtyři. Těmito obojživelnými vozidly, které byly spuštěny do vody pět kilometrů od pobřeží, chtěli Spojenci překvapit Němce. Většina z nich se však potopila kvůli minám či špatnému počasí ještě dříve, než dorazily k pláži. Podle archívů bylo za svítání 6. června 1944 spuštěno na moře u pláže Omaha 32 obrněných vozů, ale jenom dva dosáhly břehu. Až na řidiče osádka ve voze nebyla, na břeh se dopravila v loďkách.
Projekt dokumentu začal vznikat před pěti lety poté, co podmořský archeolog Brett Phaneuf navštívil místa vylodění Spojenců. Tento bývalý řidič tanku americké armády byl legendárními plážemi natolik fascinován, že se rozhodl přesvědčit americký Discovery Channel a britskou BBC, aby projekt zaplatily. Minulý rok v létě začal Phaneuf za pomoci podmořského sonaru poslední generace, který je stejný jako zaměřovače vyvinuté speciálními silami amerického námořnictva, mapovat zóny vylodění. Podařilo se mu objevit na 2000 velkých objektů, na něž se filmaři po celý červen zaměří. Chtějí natočit i jednu z legendárních lodí, z níž se vojska vylodila.
"O vylodění v Normandii jsme hodně slyšeli, viděli jsme zvláštní vysílání k jeho 50. výročí. Ale když vidíte ty vraky na dně moře, dovedete si velmi přesně představit tu odvahu, kterou vojáci museli mít," říká producent vysílání Discovery Channel Stephen Reverend. První záběry odvysílá televizní kanál dokumentárních filmů Discovery Channel ve výročí "dne D", tedy 6. června. Více než hodinový dokument by měl být dokončen v příštím roce.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>